Страници

Образованието най-добрата застраховка живот

Образованието най-добрата застраховка живот

Животът ни е съпътстван от множество рискове. Обективни или субективни, рисковите ситуации винаги предлагат поне две алтернативи. Всеки риск варира между нула (с вероятност за катастрофичен финал) и единица (като изход с благоприятен резултат). В подобна ситуация образованието се явява като обективна възможност да придвижиш риска за своята бъдеща реализация по-близо до единицата. То е начин да си осигуриш финансова стабилност и предвидимо бъдеще, както и личностно удовлетворение.

Е, не си ли струва да се захванеш здраво за учебниците?
Образованието е инвестиция в твоето лично бъдеще, но не е гаранция за пълен професионален успех. Затова пък е гаранция срещу провал. Възможните изходи са задължително два – или да спечелиш, или да не загубиш нищо.

В днешния свят приливът на хора с висока квалификация и умения създава огромна конкуренция на трудовия пазар. Търсят се хора не просто с талант, а специалисти, които изпъкват с опит, знания и ентусиазъм за работа. Подобни качества се трупат като „фонд“ при сключването на застраховка „Образование“, в която застрахован, застраховател и застраховащ си само и единствено ти...

Стремежът към финансова стабилност и личностна реализация е главната причина за повишения интерес към въпросната „застраховка“. Така погледнато образованието би следвало да бъде най-желаната и преследвана амбиция за всеки един човек. За жалост това не е така, защото много хора подценяват неговия смисъл. Не съзнавайки сложния пъзел от рискове, които ще им предложи живота, тези хора избират наглед по-лесния и сигурен път, по който да продължат без да се образоват...

В същото време образованието остава единствения начин човек да бъде в крак със сложния свят на своето съвремие, да стане част от него. Образованието е и единствената възможност човек не само да познава правилата, по които се движи модерния свят, но и да променя тези правила, да създава нови, като движи своя живот и живота на обществото в посока, гледаща към „единицата“.

Образованието „застрахова“ рисковете не само в собствения ни живот, но и неизвестните в живота на следващите поколения, на неродените още, които един ден също ще поемат риска да живеят в свят изтъкан от алтернативи. Образованието на техните родители ще бъде основата, която те ще надградят със собственото си познание, талант и амбиции. Образованото общество умее да създава по-висок стандарт на живот и същевременно по-социални отношения, застраховайки рисковете чрез различни инструменти като здравноосигурителната система, пенсионноосигурителна система и социално ангажирани политики. Затова, ако се тревожите, че пред живота ви няма достатъчно алтернативи и бъдещето ви изглежда несигурно, не губете време и изберете учебното заведение, което ще ви даде подходящо образование и хъс, с които да продължите напред. Бъдете сигурни, че дипломата ви ще се превърне във вашата най-сигурна животозастрахователна полица.

Мария Стратиева