Страници

ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ
В изпълнение заповед на Министерството на търговията, промишлеността и труда и по инициатива на старозагорската общественост, начело с Николай Новачков, Христо Ангелов, Георги Сандев и Слави Абанозов, официално отваря врати на 15 септември 1921 г., Смесеното Нисше Училище за Търговия и Кооперативно Дело, то е първото професионално учебно заведение в региона на Стара Загора.

От 12 септември 1923 год. училището е преименувано в Смесена търговска гимназия. През 1937 год. е добавено към името "Княз Симеон Търновски".
Години наред Търговската гимназия няма собствена сграда и се помещава в частни къщи. Едва през 1939 г. за нуждите на училището е отстъпена сегашната сграда, намираща се на бул. "Патриарх Евтимий".

От 1944 год. гимназията е държавна.

Училището е преименувано в Стопански техникум на 13 август 1951 год., а през май 1953 год. става Техникум по икономика.

На 10 октомври 1996 год. се възстановява името Търговска гимназия със Заповед на академик Илчо Димитров. Същата година тържествено са отпразнувани 75 години от откриването на училището. Гимназията е включена в българо-австрийски образователен проект по програмата "Фар" - съвместна разработка на МОН - България, Министерство на Образованието - Австрия и Културконтакт - Австрия. Със съдействието на японската страна е обзаведен кабинет с модерна компютърна техника.

На 10 март 1999 год. отварят врати втори компютърен кабинет и Учебно-тренировъчна фирма - кулминация на няколкогодишната работа съвместно с образователната програма "Фар". През 2000 г. училището взема името Търговска гимназия, което остава и до днес.

От 16 юни 2000 год. се възстановява и името "Княз Симеон Търновски" със Заповед РД - 14-90/ 30.05.2000 година на проф. Димитър Димитров.

От далечната 1921 година, през наши дни, а и в бъдеще, Търговската гимназия е създавала, възпитава и ще изгражда и занапред неповторима училищна и социална култура, влияеща върху професионалната подготовка на кадри, които бързо и стойностно се вписват в конкурентните условия на институции, фирми и организации.