Страници

24-часов маратон „Климатон 2016“

24-часов маратон „Климатон 2016“
Екип от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ взе участие в 24-часовия маратон „Климатон 2016“, който се проведе на 28 – 29.10.2016 г. Адриян Светланов Динев, Атанас Георгиев Парасков, Йоан Маринов Костов /всичките са ученици от 12 а клас/ и Тончо Стефанов Петров, старши учител по География и икономика откриха пазарна „ниша“ в сферата на екоземеделието. Предложиха чрез съвременни дронове да се сканират пустеещите земи в Старозагорско и други места, да създадат сайт и да предоставят бизнес-консултации на желаещите хора – при конкретен релеф и почвени условия, и микроклимат, съобразен с влиянието на сегашните и бъдещи климатични изменения, какви конкретни земеделски култури ще бъде най-успешно да се отглеждат по тези места за да се постигне екоземеделие. Разработиха нагледни материали за видеостената, написаха доклади на български и на английски език за международния обмен на информация. Работиха упорито през цялата нощ. На следващия ден бе представянето на проектите на седемте екипа пред жури и публика.
 
Нашият екип спечели всеобщата симпатия и одобрение от журито и особено от публиката, защото бяхме позитивни, ведри, усмихнати, убедителни. Единствено ние навлязохме в проблема за пустеещите земи в България, за все по-осъзнатото желание на градските жители да търсят близост с природата и да упражняват екологично земеделие. С младежки ентусиазъм, отлична компютърна, езикова и икономическа грамотност момчетата навлязоха в глобалния проблем за изхранването на населението. След това отговориха изчерпателно и убедително на всички провокиращи въпроси от страна на журито.

Нашите участници представиха достойно своята Търговска гимназия, своя град Стара Загора и своята страна България пред още 36 страни и 66 града по света!

Тончо Петров