Страници

Доброволчески дейности

Доброволчески дейности
2011/12 Европейска програма „Доброволчески дейности за насърчаване на активна гражданска позиция“

От 5 до 7 октомври 2011 г. шестима ученици от Търговска гимназия ” Княз Симеон Търновски” и техният ръководител Катя Дойчева посетиха Европейския парламент в Брюксел, където имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на европейските институции. Пътуването е награда за участието на младите хора в проект иницииран от евродепутат Илиана Иванова, свързан с обявяването на 2011 година за Година на доброволчеството. Инициативата се проведе в първата половина на тази година.

Покана да се включат в проекта „Европейска година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция“ получиха учениците от 9-те, 10-те и 11-те класове на средните училища, като идеята беше те сами да измислят вид дейност за доброволен труд. Учениците откликнаха на предложението на г-жа Иванова и се включиха много активно и отговорно.

Същността на проекта бе младите хора да бъдат насърчени да предприемат активни доброволни действия и да отделят от времето си за обществено полезни дейности. Мисията на инициативата бе да възпита в тях чувство на отговорност, толерантност, състрадателност и разбиране, защото те са част от гражданското общество, което утре ще възпитава едно ново поколение. В Брюксел младежите се запознаха с работата на европйския парламент, имаха възможността да присъстват в пленарната зала на дискусия между евродепутати и представители на националните парламенти. Групата имаше шанса да чуе изказването на директора на Европол Роб Уейнрайт.