Страници

Нютон през погледа на съвременниците

Нютон през погледа на съвременниците

На 05.06.2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе открита изложба по физика и астрономия на тема: „Нютон през погледа на съвременниците“ във връзка с 290 годишнината от смъртта му. Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът на Нютон в развитието на математиката и различни области на физиката изиграва важна роля в научната революция. Смятан от мнозина „за най-великият и най-влиятелен учен. живял някога“.
  На откриването на изложбата г-н Кузман Кузманов-старши експерт по природни науки и екология към РУО – Стара Загора и г-жа Зоя Майналовска – зам. директор в гимназията приветстваха гостите и участващите ученици. Консултантът и научен ръководител г-жа Тонка Иванова-старши учител по физика и астрономия представи участниците и експонатите, като спря вниманието на журналисти и зрители пред най-атрактивните експонати.
  Учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ участват с портрети, пана, пъзели, постери, карикатури, изработени върху картон, стъкло, дърво, платно и др. Изненада на изложбата са макети, изработени от подръчни материали: картон, дърво, тапети, пластмаса, стъкло. Есета, компютърни презентации и анимация като част от изложбата вече представиха физични закони и явления в Младежка научна сесия на 45-та Национална конференция по физика в София.
  В изложбата участват над 160 ученици, а представените макети са над 40. Погледите на посетителите спират както върху красивите и пъстри постери с разнообразна техника на изработване, така и върху представената интересна, но и малко известна информация за Нютон. Красивите, ръчно изработени и физически правилни протоколи от лабораторния практикум по физика в VIII клас доказват, че откритията на Нютон се прилагат практически чрез знанията, усвоени от учениците ни.
  Отдалеч се забелязват находчивостта и нестандартното представяне на макетите: голям въртящ се куб с информация за учения, махалото на Нютон, действаща дисперсия на светлината, няколко проекта за закона за гравитацията, множество различни макети за падащата ябълка, албуми, представящи живота и научните постижения, както и причудливо представени пъзели. Вниманието ни се задържа върху макет, изобразяващ много сполучливо главата на Нютон и ябълката, майсторски рисуваното стъкло и търпението, с което е изработен гоблен-портрет на Нютон, поставен в масивна рамка. Макетът на рефлекторния телескоп /използва се повече от три столетия в обсерваториите по света/, бе заобиколен с различни макети на Слънчевата система: обемно представени, светещи и релефни.
  Изобретателните и нестандартни проекти задържат за дълго време зрителите, които не скриват възхищението си, като споделят своите впечатления от видяното. С гордост ще посочим имената на най-изявените автори на проекти: Михаела Ковачева-IXА, Миглена Паунова-VIIIВ, Божидара Илиева и Грета Кърджева-XГ, Десислав Николов и Виктория Дамянова-XБ, Анджелина Денева и Ива Димитрова-XБ, Моника Дюлгерова-XБ, Радолина Иванова-XГ, Десислав Георгиев-IXД, Теодора Ганчева-VIII В и много други.

Изложбата на учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ получи широка популярност:

• В директното включване в ефир в следобедния информационен блок „Час Пик“ на Радио „Стара Загора“ с водещ Диана Абрашева. Репортерката Кристина Русева много емоционално покани старозагорци да посетят изложбата, а учениците от IXВ клас Кристиана Господинова и Магдалена Христова и Стефан Колев от IXГ клас споделиха своите впечатления и мотивите си, за да участват.

• В новините на телевизия „Стара Загора“ и цяла седмица в рубриката „Новини от седмицата“ се излъчва подробна информация за изложбата, посочваща атрактивните експонати.
• Вестник „Национална Бизнес Поща“ за пореден път публикува статия и информира своите читатели за успехите на учениците ни, като ги покани за посещение
• Изложбата „Нютон през погледа на съвременниците“ фигурира и в културния афиш на Община Стара Загора за посещение.
• Електронният вестник „Зарата“ в рубриката си „Добрата новина“ запозна читателите си и показа фотоси от изложбата.

  Учители, ученици и гости ще имат възможност да се порадват на таланта, изобретателността и уменията на младите хора от Търговска гимназия, защото след 16.06.17 г. изложбата ще бъде разположена на първия етаж в гимназията. Така на учениците ни се дава самочувствие и стимул за участие и в други форуми и конкурси и през следващата учебна година.