Страници

Ученици със сертификати за успешно представяне на Младежка научна сесия по физика

Ученици със сертификати за успешно представяне на Младежка научна сесия по физика
Десет ученици от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора получиха сертификати за успешното си представяне с компютърни разработки и есета на Младежката научна сесия на тема „Физика-основа на познанието за природата“, която се проведе в София и беше посветена на бележития учен Исак Нютон.

Сертификатите на учениците и на научния им ръководител Тонка Иванова, старши учител по физика и астрономия, връчи директорът на гимназията Снежана Танева, която ги поздрави и им пожела още много бъдещи успехи, припомняйки им мотото на училището: „Ако успееш тук, ще успееш навсякъде!“ .

Младежката сесия, в която участваха с материалите си учениците е част от 45-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Експериментът – основа на образованието по физика“. Организатори са Съюзът на физиците в България, МОН, РУО-София и фондация „Еврика“, уточни Тонка Иванова.

  Във форума участваха общо 42 ученици с 34 проекта от 17 училища в Стара Загора, Плевен, Русе, Сливен, Ямбол, Пирдоп, Габрово, Димитровград, София, Пловдив и Шумен. Включиха се също студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ Пловдив, от Физическия факултет на Софийския университет и от Медицински Университет в София, които участваха извън класирането.

  Учениците от Търговската гимназия представиха област Стара Загора с четири есета, пет презентации и една анимация. Много труд и знания положиха учениците ни за компютърните разработки:

  •         Гивезка Генчева – IX Д клас с тема: „Нютон – една уникална личност“,
  •         Живко Петков IX Г клас с тема: „Ябълката прави Нютон велик“,
  •         Ганет Тодорова IX Е клас с тема: „Гравитация“,
  •         Антония Маркина VIII Г клас с тема: „Исак Нютон и неговите забележителни открития в алхимията“ и
  •         Мария Радославова VIII Г клас с тема: „Исак Нютон“.
  •       Венцислав Стойков от X В клас подготви компютърна анимация на тема: „Дисперсия на светлината“, разказа научният им ръководител Тонка Иванова.


По време на Младежката научна сесия се проведе и Национален конкурс за есета на ученици и студенти, посветен на Годината на Нютон. В конкурса взеха участие 105 ученици от 46 училища от цялата страна. Председател на журито бе проф. д.ф.н. Никола Балабанов.

В конкурса за есета също се включиха учениците на Търговската гимназия. Участваха: Христислава Борисова IX А клас с тема: „Нютон и аз“, Преслава Дончева IX Д клас с тема: „Нютон и експериментите“, Стефан Колев IX Г клас с тема: „Животът на Исак Нютон“, Снежина Сулева IX E клас с тема: „Някои от експериментите на Нютон“.

 Сериозното представяне на учениците ни в София, които показаха, че са талантливи, изобретателни и мотивирани, е само първи етап от поредица събития, посветени на Годината на Нютон. Като следващ етап предстои откриването на изложба на тема: „Нютон през погледа на съвременниците“. Поканени са всички ученици, които ще представят портрети, постери, карикатури, комикси, рисунки, изработени върху нестандартна основа. Макети, изработени от подръчни материали ще допълват изложбата. В залата с мултимедия ще се представят компютърните разработки и есетата от Младежката сесия, за да могат да се видят от повече наши ученици, допълни г-жа Иванова.

  Комисия в състав: Магдалена Денева и Виктория Петрова от 9 „В“, Росица Танева и Йоанна Бойчева от 9 „А“ клас ще подберат най-оригиналните идеи на учениците при оформянето на изложбата. В сайта на гимназията ще се качат и съхранят всички снимки от събитията, посветени на Нютон.