Страници

Литературен конкурс 2016 г.

В навечерието на Професионалния празник на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – 6 декември, беше финализиран вътрешноучилищният конкурс за написване на есе на тема: „Търговската гимназия – училище с 95-годишни традиции“. Сред десетките ученически съчинения, част от които бяха създадени и в творческото ателие на литературната работилница, журито отличи като най-оригинално есето на Вяра Цонева, ученичка от IX „а“ клас. Нейна подгласничка стана Снежина Сулева от IX „е“ клас. На празничния концерт по повод 95-годишния юбилей на гимназията талантливото момиче от IX „а“ получи от ръководството на училището почетна грамота за извоюваното първо място в конкурса. Пожелаваме ѝ нови успехи и творческо вдъхновение!

Търговската гимназия – училище с 95-годишни традиции
Есе


    Девет без седем е... Бързам. На светофара пред гимназията съм. Не спирам да мисля за избора, който преди няколко месеца направих. Тръгвам да пресичам, но съм на червено. И мислите ми прескачат към речта, която трябва да изнеса. В нея съм споменала всяка една причина, която ме доведе тук, на това място, в този ден. Спомних си защо съм тук. Това ме окуражи и смело продължих.

Стоя пред табелата на училището и в ума ми се запечатва: „15.09.1921 г.“ И оживяват събития сякаш от исторически филм. Толкова много години и тя все още е тук. А улиците са пълни със забързани деца. Продължавам предпазливо към двора, препълнен с ученици с красиви униформи. Всичко е ново и непознато за мен. Представям си също такива като нас ученици, жадни за знания и с мечти, големи колкото слънчевата система.
    В този момент чувам името си. Всяка година един първокурсник изнася реч пред всички. И всяка година един от най-малките ученици в училището поздравява присъстващите. Речта е в ръцете ми. Започвам. „Задачата на училището е да ни подготви за бъдещето, в което да бъдем успели хора. А бъдещето е на тези, които знаят много, могат много и желаят да го приложат. И да направят света по-добро място за живот.“ И всяко притеснение изчезва. Публиката е притихнала. И окрилен от думите ми, всеки вижда своите мечти като реалност. Продължих.
    „Ето защо нямах колебание къде да кандидатствам и какво да избера. В галерията на сайта на училището можем да видим колко награди са спечелили учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. Там са записани имената на бивши ученици на Търговската гимназия, велики българи, които са оставили следа в историята на гимназията, на града и на България, чийто път е започнал преди много години от това същото училище. На сайта ще открием информация и за емблематичните мажоретки и фанфарния оркестър, които са лицето на гимназията. Толкова много са традиционно призовите места в състезания и олимпиади – по счетоводство, по предприемачество, по география, по физика...“
    Избрах училище, което дава знания и умения и вече мога да видя резултата. Достатъчно е само да се огледаме и ще се убедим, че знанията по икономика са необходими навсякъде. Само да разпределим джобните за седмицата, е нужно да ги имаме. Навсякъде ни трябват икономически знания – за данъците, за лихвите в банките, за управлението на семейния бюджет...
    За мен това е училище за смели млади хора, прокарващи нови пътеки. Талантливи, мотивирани, уверени в себе си и знанията си, готови да станат предприемчиви търговци, изключителни банкери, мъдри ръководители.

    Честит първи учебен ден!

    И тези последни думи остават да кънтят в главата ми. Напомнят ми, че започва още една година от историята на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. Тя ще бъде различна, много по-успешна от предишните. Сега е наш ред да напишем историята ѝ и да следваме дългогодишните ѝ традиции. Сега е наш ред да оставим своята следа и принос, да запазим ценностите на гимназията и да ги предадем на идните поколения.

     Вяра Цонева – IX“а“ ( I място)




Търговската гимназия – училище с 95-годишни традиции
Есе


    Българското училище е онова свято пространство, в което прекарваме дванадесет години от живота си, за да учим, да усвояваме знания и умения и да откриваме. Всички задачи, които си поставя училището, са свързани с бъдещето ни. Нашият Апостол на свободата казва: „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите задружни сили“, а това да бъдем задружни и да работим в екип, научаваме само в училище.
    Любимото школо е съкровищница, от която всеки взема толкова, колкото индивидуалните му възможности позволяват. А Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ показва, че поколения наред успяват да вземат значително богатство от нея. Аз избрах да уча в нея, защото познанията ще ми дадат една добра реализация в желаната професия. Фактът, че училището е създадено в 1921 година и е най-старото професионално учебно заведение в региона, допълнително ме ангажира. Аз съм една от всички тези хиляди, които са успели и успяват през 95-годишната история на училището. Орденът „Кирил и Методий“ – I степен, присъден през 1972 година, и наградата „Анастасия Тошева“ от 2001 година свидетелстват за качествата на учителския състав и за амбициите му не само да поддържа жив просветителския дух, но и да се разширява и усъвършенства професионалният опит. Наградите представляват доказателство за стремежа на преподавателите и учениците да съхраняват и развиват българското образование и култура.
    Търговската гимназия успява не само да преодолее пространството на времето, но и да се развива съобразно съвременните изисквания. Специалностите в училището са модерни, актуални и търсени. Прекрасно е усещането да учиш в едно такова учебно заведение, което има 95-годишна история. Именно традициите създават усещане за дълг и отговорност. Амбициозните проекти на гимназията са свързани не само с широка гама от интереси в образованието, но и в културата и спорта. Високото качество на преподаване, разнообразните конкурси и състезания изграждат възможностите ни на личности.
    Гордея се да уча в реномирано училище, което отговаря на съвременните изисквания. Длъжна съм да постигна това задължително ниво и да го отстоявам през целия си жизнен път. Защото да завършиш Търговската гимназия, е една представителна визитна картичка за всеки от нас и сигурен залог за бъдещата ни успешна реализация в професията и в живота.

Снежина Сулева – IX „е“ ( II място )