Страници

Международен ден за Борба срещу тютюнопушенето (31 май)

Международен ден за Борба срещу тютюнопушенето (31 май)
Цигарите не са полезни за нас. Това не е новина – от десетилетия знаем за опасностите от пушенето.

Но как точно ни вредят цигарите?
Нека видим какво се случва, когато съставките им започнат да навлизат в телата ни, и какви са физическите ползи, когато в крайна сметка откажем пушенето.

С всяко вдишване, димът вкарва своите над 5000 химически вещества в контакт с тъканите на тялото. От самото начало катранът, черно, смолисто вещество, започва да покрива зъбите и венците, увреждайки зъбния емайл, и в крайна сметка причинявайки кариеси. С течение на времето пушенето уврежда и нервните окончания в носа, причинявайки загуба на обоняние.

В рамките на около 10 секунди, кръвта пренася до мозъка стимулант, наречен никотин, предизвиквайки освобождаването на допамин и други невротрансмитери, включително ендорфини, които създават чувството на удоволствие, което прави пушенето силно пристрастяващо. Никотинът и други химикали от цигарата едновременно предизвикват свиване на кръвоносните съдове и увреждат тяхната деликатна ендотелна вътрешна повърхност, намалявайки притока на кръв. Това води до удебеляване на стените на кръвоносните съдове и прави тромбоцитите по-прилепчиви, увеличавайки вероятността за образуване на съсиреци, предизвикващи сърдечни пристъпи и удари.

Но за тези, които откажат цигарите, има огромна положителна промяна с почти незабавни и дълготрайни физически ползи.

Само 20 минути след последната цигара на пушача, пулсът и кръвното налягане започват да се нормализират. След 12 часа, нивата на въглеродния оксид се стабилизират, увеличавайки способността на кръвта да пренася кислород. Един ден след отказването, рискът от сърдечен пристъп намалява, докато кръвното и пулса се нормализират. След два дни, нервните окончания, отговарящи за обонянието и вкуса, започват да се възстановяват.

Белите дробове стават по-здрави след около месец, а кашлицата и задухът намаляват. Деликатните, подобни на косми реснички във въздушните пътища и белите дробове започват да се регенерират до седмици, и са напълно възстановени след 9 месеца, подобрявайки устойчивостта на инфекции.

На първата годишнина от отказването, рискът от сърдечни болести е наполовина, с по-добра функция на кръвоносните съдове. След пет години, шансът за образуване на съсирек разко спада, а рискът от удар продължава да намалява. След десет години, шансът за развитие на смъртоносен рак на белия дроб спада с 50%, вероятно защото способността на тялото да поправя ДНК е отново възстановена. След петнадесет години, вероятността за развитие на сърдечно-съдово заболяване е на практика същата като при непушач.

Беседа на тема 31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето се проведе по инициатива на Ученическия съвет към Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“.