Страници

Филм, посветен на 100-годишния юбилей на търговска гимназия

Филм, посветен на 100-годишния юбилей на търговска гимназия
Филмът, чиято премиера се състоя на 09.05.2022 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, разказва за лица, събития, успехи и несгоди, победи и предизвикателства, съхранени в документи, снимки и спомени.

Сюжетната линия се развива през погледа на ученик като се започва с идеята на видните за времето си местни индустриалци Слави Абанозов, Николай Новачков, Сотир Новачков и Георги Сандев за създаването на смесено нисше училище за търговия и кооперативно дело в далечната 1921 г.

Лентата ни прави свидетели на различни изпитания в обществено-политическия живот, през които преминават България и училището като избора на патрон на гимназията, Втората световна война, смяната на името и конфискуването на сградата, поради обстоятелства, свързани с режима на управление от 1944 г., настъпване на демократичните промени през 1989 г. и така до днес, за да премине през ковид кризата, но да съхрани живота и здравето на учениците.

След всяко сътресение Търговска гимназия се изправя на крака много бързо и продължава по пътя на успеха, за да бъде такава каквато е днес – модерна образователна институция, отговаряща на европейските стандарти, където към момента се обучават 566 ученици в шест специалности, а 39 преподаватели осигуряват качествена общообразователна и професионална подготовка.

Авторите на филма смятат, че следите остават за всички, както за тези, преминали през класните стаи на гимназията – 15 000 ученици, така и за тези, които ще дойдат. Във филма е застъпена идеята за принадлежност към институцията Търговска гимназия – да се помни миналото и смело, и с гордо вдигната глава да се реализира вложения смисъл в мотото на гимназията: „Ако успееш тук, ще успееш навсякъде!“
Продуцент на филма е Търговска гимназия, а негови създатели са Давид Наков – старши учител по български език и литература, Златка Тодорова – старши учител по английски език и Димитър Бонев – оператор в Телевизия Стара Загора.

Продуцентът в лицето на г-жа Снежана Танева – директор на Търговска гимназия и авторите на филма изказват своите най-искрени благодарности за безвъзмездната помощ и подкрепа на Радио Стара Загора в лицето на неговия директор – Здравко Георгиев, чийто глас звучи зад кадър. От сърце са благодарностите им и за доайенът на Търговска гимназия, любимецът на поколения ученици Пейо Мирев – главен учител по счетоводство до 2012 г. когато излиза в заслужена пенсия, превъплътил се в ролите на г-н Бурилков от Стопанската камара в Бургас и г-н Слави Абанозов – директор на училището. Мариан Николаева е възпитаник на гимназията от випуск 2020 г., чийто разказ е в основата на сюжета. Във филма смело застават пред камера Диян Димитров, випуск 2003 – директор на борда на директорите на БЕХ, гл. ас. д-р Димитър Желев, випуск 2005 – географ и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Радина Колева, випуск 2010 – международен финансист в Париж, Станимира Атанасова, випуск 2015 – спортен журналист в голяма столична медия, д-р Шенгюн Халил, випуск 2010 – неврохирург в голяма столична болница, ас. д-р Катя Христова, випуск 2015 – химик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, Никола Чакалов, випуск 2020 – студент по право и най-младият общински съветник в Община Стара Загора.

Създаването на филма, споделят авторите, беше продължително, трудоемко и нелесно, но излючително приятно и вълнуващо предизвикателно.

След 12.05.2022 г. филмът ще може да се гледа свободно в YouTube, както и по Телевизия Стара Загора.

Приятно гледане.




г-жа Иванка Сотирова - зам. кмет, г-жа Нели Калнева – зам. директор по АСД


След премиерата (от ляво на дясно: г-жа Донка Сярова, г-жа Десислава Яръкова – зам. директор по УД, г-жа Снежана Танева – директор, г-жа Пенка Арабаджиева, г-жа Галя Богданова и г-н Пейо Мирев)


След премиерата ( г-н Диян Димитров, г-жа Иванка Сотирова, г-жа Нели Калнева, г-н Пейо Мирев, г-жа Донка Сярова)


Авторите на филма (от ляво на дясно: Димитър Бонев – камера, монтаж и ефекти, Давид Наков и Златка Тодорова)