Страници

XXIII Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“

XXIII Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“
На 29 и 30 април 2023 г. в залите на НЧ „Свети Климент Охридски 1858“ и Младежки дом се проведе XXIII Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, организиран от Национален музикално – фолклорен съюз и Община Стара Загора, под патронажа на кмета Живко Тодоров. Общият брой участници в тазгодишното издание е близо 2000.
От Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – град Стара Загора в конкурса участваха Вокалната група и Лазарската група с ръководител Михаил Янакиев. В конкуренция с професионално подготвените участници от музикалните училища от София, Пловдив, Варна, Плевен, Котел и Широка лъка, нашите участнички се представиха достойно и Вокалната група и Лазарската група бяха наградени от професионалното жури с Дипломи за отлично представяне. Вокалния дует Гергана Жабова – 8 в клас и Калояна Андреева – 9 в клас, както и индивидуалните участнички Калина Демирева – 8 б клас, Гергана Жабова – 8 в клас и Калояна Андреева – 9 в клас получиха грамоти за участие.
Организаторът – Национален музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче“, е доброволна организация на учители по музика от цялата страна, свързани с идеята за приобщаване на децата и младежите към ценностите на българския фолклор.