Страници

Национален ученически конкурс „Зелена планета – 2023“ и II Международен детски екологичен форум

Национален ученически конкурс „Зелена планета – 2023“

За поредна година Фондация „Устойчиво развитие за България“, Синдикатът на българските учители, Националният дворец на децата и Организационен комитет проведоха Националния ученически конкурс „Зелена планета“, част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката в Република България.

Втора награда в категория „Видеофилми и репортажи“ заслужи екипът Нели Георгиева 17 г. и Мария Колева 16 г., 10 клас, Клуб „Седмото изкуство“ с р-л Владимир Илиев, старши учител по ИТ в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, гр. Стара Загора. Участници в конкурса са стотици деца от всички краища на България.

Авторитетно жури от български поети, писатели, историци, художници, еколози, музиковеди оцени детските творби и отличи най-добрите творби за екологична социално-полезна дейност на детските колективи.   
Стотици деца и учители от цялата страна присъстваха на тържественото награждаване, провело се на 4 октомври 2023 г. в Националния дворец на децата в София.
За церемонията в националния кръг почетни гости бяха Станка Шопова – председател на организационния комитет, Янка Такева – председател на СБУ, Боян Ангелов – председател на СБП, Снежана Тодорова – председател на СБЖ, Красимир Премянов – председател на Съюза на Тракийските дружества в България, Татяна Досева – директор на НДД, домакин на тържеството, Минчо Минчев – издател и гл. редактор на вестник „Нова зора“, Евгений Белий – председател на БАС, Марина Дадикозян – председател на Федерацията на руските съотечественици и много други.


II Международен детски екологичен форум
„Промените на климата през очите на децата – 2023“

Екологичният форум „Зелена планета – 2023“ се реализира в рамките на II Международен детски екологичен форум „Промените на климата през очите на децата – 2023“ и обединява ученици на възраст от 3 до 17-годишни. Целта на форума е да популяризира темата за екологията, уважението към природата и околната среда сред децата и подрастващите, да насърчи участието им в творчески и доброволчески дейности, да научи умения за грижа за околната среда в съответствие с принципа за опазване на природното разнообразие и климатично благополучие, създаване на екологична култура и активна жизнена позиция по отношение на глобалните проблеми, застрашаващи климата на Земята.
На 18 ноември 2023 г. в Москва приключи финалният етап от Втория Международен детски екофорум, събрал деца от 12 държави, с предадени близо 30 000 разработки.
В категорията „Екоблогър“ – конкурс за репортажи на екологични теми, късометражният филм на Нели Георгиева и Мария Колева (XI б клас) представи България, като заслужи отличие в глобалната тема: „Изменението на климата през очите на децата“.