Страници

Международен ден за борба срещу тормоза в училище (23 февруари)

Международен ден за борба срещу тормоза в училище
Агресията, която се наблюдава напоследък във всички нива на взаимоотношения намира различни „клапанчета“ да излезе. Една от формите и е училищният тормоз, който влияе много зле за психиката на подрастващите.

Училищният тормоз освен всякакъв вид физическо насилие, нарочна социална изолация, е и използване на обидни прякори, обиди и враждебно отношение, изнудване, злобни и лъжливи твърдения, повреда на вещи, кибер и мобилен тормоз и др. Новите технологии позволяват на училищния тормоз да търпи метаморфози и да става все по-жесток.

Ние от Ученическия съвет на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ гр. Ст. Загора се обявяваме против училищния тормоз във всичките му форми. Затова на 23.02.22 г. по предложение на представителите на Съвета учениците по време на учебните занятия за дена бяха облечени с розови фланелки/вместо традиционната униформа/ изразяваща толерантност. Наред с това представителите на Ученическия съвет пуснаха розови балони с посланието „Нека се възприемаме такива, каквито сме! Всички сме равни! Не на Тормоза в училище!“
Нашият призив към всички ученици на Търговска гимназия е: „Ако някой те кара да се чувстваш зле, неглижира те, иска от теб да правиш неща, които не желаеш да правиш, ако си свидетел, че някой от твоите съученици е подложен на това, поговори с доверен възрастен, родител, класен ръководител или училищния психолог! И Запомни! Никой, колкото и да е голям и пораснал, не може да се справи сам с училищния тормоз!