Страници

Община Стара Загора с отличия за изявени старозагорски младежи

Община Стара Загора с отличия за изявени старозагорски младежи
На 28.10.2022 г. Община Стара Загора и вестник „Стандарт“ отличиха на официална церемония старозагорски младежи, показали през годината високи постижения в областта на образованието, науката, изкуството и спорта на национално и международно ниво. Мотото на събитието е „Стара Загора за младите хора“ и обхвана учениците от 11 и 12 клас на гимназиите на територията на общината.
В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, в зала „Петко Р. Славейков“ в Община Стара Загора церемонията по награждаване откриха Славка Бозукова – главен редактор на вестник „Стандарт“ и Иванка Сотирова – заместник-кмет образование, здравеопазване и социални дейности на Стара Загора.
Първата наградена бе Виктория Колева, 12-класничка от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, град Стара Загора, която получи суперлативи за своите високи постижения не в една, а в цели две направления – образованието и спорта. Виктория е отличничка в специалност „Електронна търговия“ и заема призови места на национално и международно ниво.
Ученичката членува в Клуб „Млад журналист“ към ЦПЛР – Стара Загора и участва в списването на ученическите издания към Търговска гимназия – списание „Хермес “ и вестник „Устрем“, получили национални отличия през изминалата година. Освен това е водеща на младежкото предаване „Пожар в ефира“, излъчвано по Радио Стара Загора – Българско национално радио.
Виктория Колева е и изявен спортист в Ръгби клуб „НСА“ към Националната спортна академия – София, с редица отличия на национално и международно ниво. Представлява България в националния отбор по ръгби за жени от 2021 г. насам. Сред международните ѝ успехи се открояват спечеленото второ място с националния отбор на България за жени в дивизия „Конференция 1“ на Европейското първенство по „Ръгби 7“, провело се в Белград, Сърбия, 06.2022 г., довело до промоция в по-високата дивизия, както и шестото място с националния отбор на България на Европейското първенство по плажно ръгби – финали – Москва, Русия, септември 2021 г.
Г-жа Славка Бозукова приветства отличените с думите: „Тук сме за да си говорим за най-голямото чудо на Стара Загора, а именно младите хора, младите таланти на Стара Загора, и да отличим тези от вас, които със своята дейност, със своя хъс, със своята енергия са станали гордост не само за съгражданите си, но и за цяла България… България е една много богата държава… богата на млади таланти, които с ентусиазма си, с таланти си могат да променят науката, могат да направят иновативна икономиката, могат да постигнат много други рекорди в областта на спорта, могат да променят регионите, оттам – да променят България, стига да имат шанс, стига някой да ги забележи, стига някой да им подаде ръка.“ „Сигурна съм, че този ден много от вас, младите, ще го запомните. Ще го запомните с големите шампиони, които ще ви връчат наградите, с грамотите, които ще отнесете вкъщи, но ми се иска вие младите да го запомните и с още нещо – с причините, които ви дават самочувствието да сте от Стара Загора, причини, които ви дават основание да сбъднете вашите мечти и вашите желания именно тук, и приемете тази тържествена церемония като един своеобразен час по родолюбие, който искам да изнеса пред вас, за да ви кажа защо вие, които сте родени в Стара Загора, сте родени да бъдете шампиони.
Събитието уважиха голяма част от общинските съветници, депутатите Маноил Манев, Илиана Жекова, Георги Гьоков и Радослав Рибарски.
Специални гости на тържеството бяха видните старозагорци: Христо Маринов – председател на БФБ, световен шампион по борба, Николай Стоянов – член на Управителния съвет на БФБ и президент на Клуб по борба „Берое“, Явор Янакиев – световен шампион по борба, Слънчезар Цанков – председател на съдийската комисия на Българската федерация по бадминтон, Стефан Христов – победител в обиколката на България по колоездене.
Събитието за Виктория приключи с грамота, подписана от кмета на Стара Загора – Живко Тодоров и снимки за спомен с Омбудсмана на Стара Загора – Надежда Чакърова-Николова и Иванка Сотирова – заместник-кмет на Стара Загора.
Пожелаваме ѝ много бъдещи успехи!