Страници

Конкурс за есе

Конкурс за есе

1-во място – Дарина Орханкелиева 8Б клас
„Моя професия – моя мечта“


Дълго обмислях темата и най-вече как да започна да разсъждавам върху нея. Два часа мъчих мозъчните си клетки, но те отказваха да функционират. Накрая отидох в хола, при майка си. Тогава ме осени идеята да разговарям с нея. Премислях това, което ще изрека, и ненадейно я
попитах:
Защо работиш това? – тя е икономист по професия.

За прехрана – погледът и се заби в мен, сякаш това е най-очевидното нещо.

Мечтала ли си за тази работа? – настаних се удобно в очакване на отговора ѝ.

Не. – погледна отново към лаптопа си. – Обикновено мечтаната работа от хората е артистичната и творческата сфера.“
Чух до там. И да е имало нещо, друго не ме интересуваше. Върнах се в стаята си, като думите „артистичната и творческата сфера“ се въртяха в главата ми като в пералня. След безброй мисли, създаващи ураган в ума ми, реших да нанасям вече изчистената си идея, под формата на думи, върху надрасканата чернова.

Каква мечтая да стана?
Какво е моето желание, отправено към бъдещето?
А искало ли ви се е да полетите? – Самолет – не.

Не говоря за машини.

Аз съм човек, родена съм без крила, както предполагам и вие, но: „Ако си роден без крила не им пречи да израснат!“ – Коко Шанел.

И така до днес аз ги подрязвах всеки Божи ден, пречейки на себе си да правя крачки напред към това, което обичам – писането.

Една толкова малка дума събрала толкова много жадувания, мечти, съдби.

Една толкова малка дума способна да промени света, хората.

Една толкова малка дума, но такава огромна мощ.

Щастие, надежда, тъга, ярост, болка, любов – толкова много значения, описващи само една шестбуквена дума. Най-добрия начин да опишеш себе си, да изкажеш мнение, да промениш мнение, да промениш човек, да промениш съдба, да промениш света.

Трябваше да прочета много книги, но най-накрая успях. Успях да убедя себе си да следвам моята непреодолима мечта и да дам началото на нещо ново, голямо и различно в личното си израстване.

Наред с писането исках да рисувам, да пея, да танцувам, но все пак: – „Не всичко подхожда на всички.“ – Марк Тулий Цицерон.

Тогава се насочих към истински желаната професия. Дали имам талант, или не ще питам всяка една издателска къща, в която направя опит
да осъществя мечтата си.

Мечта, която ще следвам, без да се отказвам дори през провалите.

Професията, която бленувам, копнея.

Професия – писател.

Дарина Георгиева Орханкелиева
8Б клас при Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски“



3-то място – Росана Йорданова 9Д клас

„Моя професия – моя мечта“


Професията е вид трудова дейност (служба или занятие), която изисква продължително и интензивно владеене на специализирани знания и умения и обикновено се регулира от професионална организация, етически кодекс и преминава през процес на лицензиране и сертификация.

Е, как звучи? Нека аз отговоря вместо вас, защото едва ли има две различни, противоречиви мнения по въпроса. Определението звучи достатъчно объркващо и отегчително, за да ни накара да се замислим над целите и насоките, които сме си поставили спрямо нея.

Всяко едно дете многократно е слушало от родители, роднини, учители за своето бъдеще, за пътя, който ще избере, усилията, които трябва да положи, и т.н. В крайна сметка всичко това се свежда до тази така наречена “професия“. Чували сме, чели сме поне основни неща за нея,
които в общи линии гласят, че трябва да се трудим, да получим добро образование и по този начин ще попаднем на професията, отговаряща на възможностите и нуждите ни. Казват, че тя е от изключително значение за бъдещото ни развитие, защото с добра работа човек ще получава  добри доходи, а те ще направят живота му много по-лесен. Това е всеизвестната теория, но нека сега ви представя моята, през погледа и позицията на едно дете, тепърва навлизащо в живота.

За мен понятието “професия“ е свободата да преследваш мечтите си. Още от малки всички ние имаме своите съкровени желания, наречени мечти. С времето и с нашето нравствено израстване тези желания изграждат личността ни, определят характера и ценностите ни. Ще си кажете, та какво е общото между всички тези неща?
Преди всичко, за да постигне успехи в живота си, човек трябва да бъде щастлив. А какво по-голямо щастие от това, да следваш мечтата си, да се развиваш и да успяваш, правейки това, което ти доставя радост.

Дори все още да не съм направила своя избор, искам в това, с което ще се захвана, да бъда успешна и пълноценна, да бъда свободна и независима, да бъда себе си. Вървейки по пътя към постигането на успеха, знам, че ще срещна безброй пречки и трудности, ще са нужни лишения, ще правя компромиси спрямо самата себе си, но също знам и че няма да се предам, ще се боря и ще вярвам в мечтите си.

И знам, че един ден с усмивка ще си кажа:
“Ах, моя мечта – моя професия. Щастлива съм!“

Росана Йорданова
9Д клас при ТГ “Княз Симеон Търновски“