Страници

Международен филмов фестивал „Златната липа“

Международен филмов фестивал „Златната липа“
Уважаеми ученици, родители и учители,
Заповядайте на кинопрожекция на 1 юни 2024 г. от 13:00 ч. в Културен дом (бул. „Цар Симеон Велики“ №108), на която участие вземат ученици от Търговска гимназия.

Вход свободен!


В периода 1-5 юни 2024 г. в Стара Загора ще се проведе ХІ Международен филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа – 2024“. Честта да участва в официалната програма на фестивала в категория „Детско кино“ заслужиха два късометражни филма, изготвени от ученици на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – Стара Загора в Клуб „Седмото изкуство“, под ръководството на Владимир Илиев, старши учител по ИТ.
Първият филм е озаглавен „Градски оазис“ и е с участието на Нели Георгиева и Мария Колева от XI б клас. Заснет е почти изцяло в училищния двор на Търговска гимназия.
Анотация: Във времената на обезлесяване, свръхдобив и замърсяване по целия свят, един оазис в градски условия показва, че винаги има място за малко естествена красота. Една разходка в двора на училищния двор ще ви разкрие приказния свят на сложни общества от растения и животни. Екологичното равновесие и тайните, които природата пази, могат да бъдат ценен урок и пример как безброй видове могат да живеят в симбиоза и баланс. Трябва да осъзнаем, че с голямата власт идва и голямата отговорност, и да решим какво наследство ще оставим на своите деца.

Игралният филм „Дневникът“ е с актьори в състав: Александра Тодорова (IX г клас), Али Калаш (X б клас), Ивет Бегова (IX в клас), Симона Делчева (IX г клас) и Слави Стоименов (X б клас). В края на месец април 2024 г. игралният късометражен филм бе класиран на заключителния етап на Националната конференция по гражданско образование „Семейство - училище – общество“.
Анотация: Между световете на фантазията и реалността едно момиче ще избере печеливша дейност, която ще ѝ струва твърде много. Тази история е посветена на изкушенията, които ни предлага съдбата, любовта и как най-бързо да приключим с едно приятелство. Много обрати и забавни моменти ще Ви разкажат съвременна приказка, в която доброто винаги побеждава. Но не съвсем…

Двата филма са предвидени да бъдат прожектирани в Културния център от 13:00 ч. Входът за прожекциите от програмата на „Златната липа“ отново ще бъде безплатен, благодарение на партньорството и подкрепата на Община Стара Загора и високата оценка на културното събитие от страна на кмета Живко Тодоров и хилядите почитатели на културния форум.
Ежегодният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ – Стара Загора се осъществява в партньорство с Министерство на културата, Община Стара Загора, Национален филмов център и др.

ПРОГРАМА // thegoldenlinden.com КЕШИРАНО КОПИЕ