Страници

Изложба „Ръкописът…“ и интердисциплинарен урок „По следите на буквите“

Изложба „Ръкописът…“ и интердисциплинарен урок „По следите на буквите“
На 10.05.2024 година в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ се проведоха две събития, посветени на предстоящия празник на светите братя Кирил и Методий.
Празничното настроение бе открито с изложбата „Ръкописът…“, която беше подготвена от учениците в осмите класове на гимназията, под ръководството на г-жа Надя Найденова – старши учител по български език и литература и г-жа Златияна Желева – учител по български език и литература. Гостите на изложбата проследиха разказа на миналото, чрез изящно изработените страници от старобългарски ръкописи.
След това бе представен интердисциплинарен урок на тема: „По следите на буквите“ в зала „Слави Абанозов“ от г-жа Боряна Колева – старши учител по история и цивилизации, г-жа Златияна Желева – учител по български език и литература и ученици от 8 в и 10 в клас, специалност „Икономика и мениджмънт“. Те ни пренесоха в далечната 1867 година в Калофер, където Христо Ботев - млад даскал, син на най-почитания просветен деец, изнася пламенно слово по повод предстоящия 11 май – Празник на светите братя Кирил и Методий. Заразиха ни с патоса и вълнението на един празник, който по своя смисъл е значим дотолкова, че слага началото на славянската култура, която векове наред обединява славяните по света. Следите на буквите ни отведоха по пътя на Кирил и Методий и техните религиозни и дипломатически мисии. Шепотът им провокира учениците да споделят своите знания за тяхната символика и разпространение.
След края на урока част от гостите на събитието (Теодора Нончева – Заместник областен управител, Милена Йолдова – Началник на РУО Стара Загора, Иван Желязков – старши експерт по български език и литература и Иванка Сотирова – Омбудсман на Стара Загора) изразиха своите впечатления и поздравления към учителите и учениците и им пожелаха винаги да бъдат носители на словото, което пръска светлина.