Страници

I Национален конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“

I Национален конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“
На 12 октомври 2023 г., в Деня на българската община и местното самоуправление, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) връчи наградите в първото издание на Националния конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“. Символичен домакин на събитието бе кметът на София Йорданка Фандъкова.

За участие в конкурса бяха подадени 57 проектни предложения от 33 български общини.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева връчи наградите на победителите в столичния литературен клуб „Перото“. За победител в първото издание на Националния младежки конкурс, обявен от НСОРБ, бе отличена Деница Димитрова, ученичка в 10 в клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, гр. Стара Загора.

Деница обръща внимание на нуждата за изграждане на съоръжения за игра на деца с двигателни проблеми. В своето предложение тя разказва вълнуващи истории, които не само са я трогнали, но и са насочили вниманието ѝ към този проблем. Деница е провела свое малко проучване за възможностите за доставка на специализирани съоръжения за деца в инвалидни колички. Самата тя е готова да подкрепи общината в това начинание с организиране на дарителска кампания. Освен парична премия от 2000 лв. Деница ще вземе участие като един от ключовите говорители на Встъпителната среща на новоизбраните кметове и председателите на общинските съвети за мандат 2023 – 2027 г., който ще се проведе на 11 декември в София.

С обявяването на конкурса НСОРБ предизвика младежите да предложат своя идея за решение на конкретен проблем в тяхната община. Конкурсът насочи вниманието към проблемите по места и даде възможност на повече млади хора да опознаят работата на частната администрация, нейните възможности и ограничения, които понякога пречат за осъществяване на добрите решения.

Журито се състоя от доц. д-р Деница Горчилова – ръководител катедра „Публична администрация“ в УНСС, доц. Д-р Албена Танева – ръководител катедра „Публична администрация“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Петър Ганев – старши експерт в Института за пазарна икономика. От страна на НСОРБ, членове на журито бяха експертите „Институционални проекти“ Маруся Цветкова и „Местни бюджети“ Юлия Иванова.